3•3 Tre Trästäder

15 juni - 8 oktober 2017

”Tre trästäder” presenterar ett unikt fotoprojekt. Under 2010 dokumenterade tre fotografer, Elin Berge, Pieter Ten Hoopen och Lars Tunbjörk, var sin stad på ett personligt sätt.
TRE SMÅ SVENSKA TRÄSTÄDER som profilerar sig med hjälp av det svenskaste vi har – vackra trähus uppförda av skickliga hantverkare från 1700-talet och framåt; byggnader vackert bemålade med rödfärg eller linoljefärg pigmenterad med ockra, terra eller umbra. Det är en sanning, som dessutom i allra högsta grad är reell. Dessa tre städer har inte skapat kulisser av en 1700- eller 1800-talsstad. Detta är tre i tjugoförsta århundradet levande städer med rötter och en byggnadskultur väl bevarad från flera sekler. Innanför fasaden lever stadens invånare. I sorg och glädje. I oro och idyll. Som folk är mest. Det finns alltid mer än en sanning, även om våra tre städer. Allt är inte idyll i en idyllisk stad. Ibland är det välgörande att ifrågasätta sin självbild.
Genom att låta tre fotografer från skilda delar av Sverige helt fritt få porträttera våra städer vill vi bidra med ännu ett lager av alla de sanningar som ett samhälle består av – beskrivningar som vi själva kanske inte skulle upptäcka, eller ens vilja upptäcka.

EKSJÖ
Lars Tunbjörk, 1956-2015. Fick sitt stora genombrott 1993 med boken ”Landet utom sig” – en bok som visar dåtidens vardags-Sverige i färg. Började som 15-åring arbeta som pressfotograf på Borås Tidning. Han kom senare till Stockholm och jobbade för Aftonbladet och den bildinriktade dagstidningen Stockholms-Tidningen. Lars Tunbjörk har haft mer än 40 separatutställningar, förutom på svenska museer som Moderna Museet, Hasselblad Center även i New York, Paris och Moskva. Flera fotoböcker bl.a. i samarbete med Herman Lindqvist, Göran Greider och Thomas Tidholm. Årets fotograf 1982 och Scan-pix stora fotopris 2008.

NORA
Elin Berge, född 1978 och medlem i fotokollektivet Moment Agency. Fotoboken Drottninglandet, ett samarbete med tonsättaren Frida Hyvönen, presenterades 2009. Utställningar på bland annat Hasselblads Center, Arbetets Museum och Västerbottens Museum. Erhållit Arbetets Museums fotopris 2004. Nominerad till Scanpix stora fotopris två gånger (2006 och 2008).

HJO
Pieter Ten Hoopen, född 1974, blev 2010 utsedd till Årets pressfotograf och fick pris i ytterligare fyra kategorier, bl.a. Samtida reportage och Utländska bildreportage. Internationellt har Pieter vunnit fyra prestigefyllda priser i World Press Photo. Medlem i Agence VU, Frankrike.