I Kim Walls fotspår
Kim Wall arbetade som frilansjournalist och hade världen som arbetsfält, ständigt på väg mellan olika världsdelar för att söka efter och skriva reportage. Ofta om människor och miljöer som vanligen inte når förstasidorna eller tv-nyheterna.
Kim ville ut och träffa människor i deras egen miljö, lyssna och ställa frågor. Hon drevs av lusten att berätta den ”lilla” människans historia och ge röst åt dessa. Hon var nyfiken, kunnig och målmedveten och ville göra skillnad genom sina reportage.
Hon rapporterade bland annat från Nordkorea, Kina, Indien, Sri Lanka, Haiti, Uganda, Kuba, USA och Marshallöarna i Söderhavet. Hennes djuplodande reportage handlar om ämnen som Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt, turismens välsignelse och förbannelse samt effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget. Hennes arbeten publicerades i de mest ansedda publikationerna i världen, exempelvis The Guardian, New York Times, Al Jazeera, Harpers Magazine och Vice.
Kim Wall dödades i augusti 2017 när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år.
Utställningen är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill familjen flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent. Förhoppningen är att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.
I utställningen visas kortare delar av Kim Walls journalistiska texter från tolv olika delar av världen, tillsammans med ett rikt urval av Kims fotografier, tagna under hennes resor. Utställningen tar besökaren med på en resa över jordklotet, från Nordkorea i öst till Stilla havet i väst.